Alkollü Araç Kullanımı
ALKOLLÜ ARAÇ KULLANIMI :
Sürücü, alkolmetre ile yapılan test sonucunda alkollü çıkarsa; 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 48/5 maddesi gereğince para cezası ile cezalandırılır, aracı trafikten men edilir ve sürücü belgesi ilk defasında (6) ay süreyle Trafik Polisince geçici süre ile geri alınır.
Aynı sürücü aynı suçu 5 yıl içerisinde tekrar işlerse; yine Kanun’un ilgili maddesi gereğince para cezası ile cezalandırılır, aracı trafikten men edilir ve sürücü belgesi (2) yıl süreyle Trafik Polisi’nce geçici süre ile geri alınır. Aynı sürücü 5 yıl içerisinde üçüncü kez alkollü olarak araç kullanırken tespit edilirse, kanunun ilgili maddesinde belirtildiği şekilde para cezası ile cezalandırılır, aracı trafikten men edilir ve sürücü belgesi (5) yıl süreyle geçici olarak Trafik Polisi’nce geri alınır. Ayrıca (6) aydan az olmamak üzere hafif hapis cezası uygulanılır. (5) yıl süreyle geri alınan sürücü belgesi sahipleri, 5. yılın sonunda, psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri muayenesi sonrasında durumu uygun olanlara belgeleri iade edilir. Peki 5 yıl içerisinde 4. Kez tekrar alkollü araç kullanırken yakalanan sürücüye ne olur? O zaman sürücü belgesi daimî olarak İPTAL olur.
Alkollü olsa da olmasa da yetkililer tarafından uzatılan alkolmetreye kişi üflememe hakkını kullanabilir. Kişi alkolmetreye üfleyip bir de alkollü çıkarsa bu durumda hem alkollü çıkma hem de alkolmetreye üflememe cezasına çarptırılır. Alkolmetreye üflememe cezası 2 yıl süre ile geçici olarak sürücü belgesine el konulmasına sebep olur (artı) hastanede ya da yapılan ölçümde alkollü çıkma durumuna göre bir o kadar daha (ilk kez alkollü yakalanan kişi +6 ay, 2. Kez yakalanan kişi + 2 yıl, 3. Kez yakalanan kişi + 5 yıl) daha sürücü belgesine geçici olarak el koyulur. Bu durumda alkollü olsanız da olmasanız da üflemek en mantıklısı olur.
Alkollü araç kullanmaktan dolayı sürücü belgeleri geri alınan sürücüler, Sürücü belgesine el koyan trafik birimine veya en yakın trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne alıkoyma süresinin bitiminde dilekçe ile başvurarak sürücü belgelerini geri alabilirler.
Alkollü sürücünün yaşadığı sıkıntılar bu cezalarla da kalmıyor. Bir sürücü alkollüyken kaza yaparsa, sigorta şirketleri alkol nedeniyle meydana gelen kazalarda oluşan hasarlar için sigortalıya ödeme yapmıyor. Kendinizin, beraberinizdekilerin ve başkalarının hayatını tehlikeye atmamak için alkollü araç kullanmamanız gerektiğini unutmayın.
Özel otomobil kullananlar için alkol sınırı : 0,50 promil
Özel otomobil dışında kalan araçları kullananlar için alkol sınırı : 0,20 promil
Motosiklet kullananlar için alkol sınırı : 0,20 promil
Kamu aracı ve resmi araç kullananlar için alkol sınırı : 0,00 promil
ÜLKEMİZDE YASAL ALKOL SINIRI :
Ülkemizde ticari araç sürücüleri ve kamu hizmetinde çalışan sürücülerin alkollü olarak trafiğe çıkmaları tümüyle yasaklanmış, diğer sürücüler içinse yasal sınır olarak bir litre kanda yarım gram alkole eşit olan, 0.50 Promil belirlenmiştir. Bu halk arasında yanlış bir biçimde “yüzde elli alkollü olmak” diye ifade edilmekte, hatta bunun mümkün olduğu sanılmaktadır. Bu tümüyle yanlış bir bilgidir. Bu yanlışlık genellikle promil değerinin nasıl hesaplandığının iyi bilinmemesinden kaynaklanmaktadır.
Promil hesabında alkolün ağırlığı, kanın ise hacmi dikkate alınarak bir orantı kurulur. Örneğin 0.50 promil 100 mililitre kanda 50 miligram alkol bulunduğunu gösterir ve buradan gidilerek, 50:100=0.50 promil kabul edilir. Ağırlığı hacme oranlamak matematiksel olarak çok mantıklı değilse de, karmaşık ve çok küçük sayılarla uğraşmak zorunda bırakmadığı için tercih edilen bir ifade biçimidir. Eğer hacim oranları dikkate alınacak olursa, 0.50 promilin gerçekte kanda %0.025 oranında alkole eşit olduğu (on binde 2.5 !) görülür. İnsan vücudu yüzde elli alkol oranı bir yana, %0.5 oranında alkole bile (binde 5 ya da bir litre kanda 4 gram alkol bulunması) tolerans göstermekte çok zorlanır, hatta bu düzeydeki kan-alkol oranı pek çok kişide ölüme yol açar.
ALKOLÜN VÜCUTTAN ATILMASI :
Pek çok kişi alkol aldıktan sonra kahve içerek, egzersiz yaparak ya da biraz kestirerek alkolün vücuttan atılmasını hızlandırabileceğini düşünür. Oysa bunların alkolün yakılması üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Bunun için karaciğerin çalışmasına ve zamana ihtiyaç vardır.
Alkol alındıktan sonra muhakeme yeteneği, algılayış giderek bozulurken bunun sonucunda sürücülük becerileri azalmakta, buna karşılık yine bozulan muhakeme yeteneği ve azalan duygusal kontrol nedeniyle kendine güvende yersiz bir artış meydana gelmektedir. İşte bu çelişkili değişim sürücülük için daha da tehlikeli bir duruma yol açmaktadır. Bu nedenle alkol aldıktan sonra ne yapacağını düşünmek yerine içmeye başlamadan önce bazı kararlar almak daha yararlı olabilir. Bunlar eğer araç kullanılacaksa hiç içmemek, eğer içilecekse araç kullanacak bir kişi bulmak olabilir. Özellikle eğlenmek için çıkılan akşamlarda özel araç kullanmak yerine taksi ya da toplu taşım araçlarını tercih etmek uygun olacaktır. Hiç şüphe yok ki alkolün etkileri konusunda doğru bilgilenen ve bu tür kararları alkol almadan önce vermeye çalışan sürücüler bu konuda en doğru davranışı da yine kendileri seçebilirler.