Uzman Mütalaası Hazırlama

Yasalarımızda uzman görüşü konusuna; 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunun 67. Maddesinde ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunun 293. Maddesinde yer verilmiştir.

Ceza Muhakemesi Kanunun 67. Maddesinde (6.fıkra) “ Bilirkişi incelemesi ve uzman mütalaası “ başlığı altında; “Cumhuriyet savcısı, katılan vekili, şüpheli veya sanık, müdafii veya kanuni temsilci, yargılama konusu olayla ilgili olarak veya bilirkişi raporunun hazırlanmasında değerlendirilmek üzere ya da bilirkişi raporu hakkında, uzmanından bilimsel mütalaa alabilirler” hükmüne yar verilmiştir.

Hukuk Muhakemeleri Kanunun 393. Maddesinde (1.fıkra) “Uzman görüşü” başlığı altında isi; “Taraflar,  dava konusu olayla ilgili olarak, uzmanından bilimsel mütalaa alabilirler” hükmüne yer verilmiştir.

Ankara Bilirkişi Trafik Kaza Uzmanlığı ofisimizde; yukarıda belirtilen yasal dayanaklar kapsamında, olayın soruşturması ve kovuşturması  sırasında, tarafların ifadeleri, var ise, tanık beyanları,  kaza sonrası   çekilen fotoğraflar, olayı gören kamera görüntüleri ve gerektiğinde olay yerine gidilerek gerekli incelemeler yapılarak, gerekçeli ve nitelikli şekilde  tarafların kusur oranlarını belirleyen uzman görüşü/uzman mütalaası raporu düzenlenmektedir.

Trafik Kazası İncelemesi Ve Hasar Araştırması

Trafik kazası inceleme uzmanı görevlilerimizce maddi hasarlı, yaralamalı, ölümlü, sabit cisme çarpma, yayaya çarpma şeklinde meydana gelen trafik kazalarında, kazaya neden olan sürücü, yaya, yolcu, araç ve yol kusurları, olayda bilinçli taksir olup olmadığı, gerekirse dosyadaki bilgilere göre zaman mesafe analizi, sürücülerin görüş kabiliyeti ve kazadan kaçınma ihtimali, sürücülerin çarpma anındaki hız hesabı, çarpma noktasının yerinin belirlenmesi yapılarak uzmanlarımız tarafından uzman görüşü raporu düzenlenmektedir.

Trafik Kaza Bilirkişiliği

Ülkemizde her yıl bir milyonun üstünde trafik kazası meydana gelmektedir. Her gün yaşanan bu kazalar can ve mal güvenliğimizi tehdit etmekte, yargılama bakımından binlerce mağduriyetin yaşanma ihtimalini de artırmaktadır. Bu durum alanında uzman bilirkişilere olan ihtiyacı açıkça ortaya koymaktadır.

Trafik Kazalarında Kusur Tespiti ve Trafik Bilirkişiliği kazanın meydana geliş şeklini, kazada tarafların ihlal, ihmal ve kusur tespitini yaparak, tarafların kazaya etkilerini ve sorumluluklarının belirlenmesi işlemidir.

Karayolları trafik kanunu yönetmeliğine göre; trafik kazalarında inceleme yaparak oluşan yaralanma ve ölümlerde uğranan zararın belirlenmesi ve ileride ortaya çıkabilecek dava ve sigorta taleplerinin herhangi bir yanılma olmaksızın karşılanabilmesi için, tüm trafik kazalarında eğitim almış kişiler tarafından inceleme ve araştırma yapılması zorunludur.

Kaza Analiz Uzmanı ve Trafik Bilirkişisi kazaları doğru çözümleyerek adli, idari davalar ve sigorta ödemelerinde tarafların hak ve menfaatlerinin korunmasında sigorta görevi görmektedir. Toplum yararına bilgi üreterek, sosyal sorumluluğu yerine getirmeye kapı açacak bu eğitim, aynı zamanda haklı bir kazanç sağlamaya da olanak sunacaktır.

Sigorta Suistimalleri

Sigorta, insanların ve kurumların, çeşitli istenmeyen durumlar karşısında zarara uğramalarını engelleyen, aynı zamanda onların tasarruf yapmalarına olanak sağlayan sistemler bütünüdür. Fakat, sigortacılık sektörü suistimallere de oldukça elverişlidir. Gerek sigortalılar gerekse sigorta şirketi çalışanlarından kaynaklanan suistimaller hem mikro hem de makro ölçekte ekonomik zarar anlamına gelmektedir.

Sigorta Suistimali: Haksız kazanç elde etmek amacıyla Sigorta şirketinin kararını etkileyecek şekilde bilgi veya belgelerin saklanması, değiştirilmesi ya da kasıtlı olarak maniple edilmesidir.